Torreblanca


                                                                                                                        
   
This text is replaced by the Flash movie.
 Inici > Turisme i oci > La Passió
La Passió   

Torreblanca posseïx una fonda tradició teatral que es remunta a principis de segle. En 1978, per iniciativa d'un grapat de jóvens pertanyents al grup de Teatre "Torreblanquins", es van unir esforços per a fer realitat un desitjat somni: que Torreblanca tinguera com altres pobles del Mediterrani "la seua Passió".

 


Estrenada el 12 d'abril de 1979, se celebra una única representació el Dijous Sant a les deu de la nit, en uns quants escenaris naturals a l'aire lliure. Els diàlegs són íntegrament en valencià.

 


La Passió de Torreblanca, consta de dèsset escenes i la seua duració aproximada és de dos hores. La majoria d'estes, excepte el Viacrucis i els quadros finals del Calvari transcorren en l'ampli recinte de la plaça Major.

 


Imagen de la representación de La Passió en TorreblancaImagen de la representación de La Passió en Torreblanca

 


I és que la Passió, com hem dit, es representa a l'aire lliure la qual cosa li dóna una plasticitat i un realisme a l'acció d'un caire tal, que l'espectador moltes vegades es veu embolicat entre els actors, se sent completament atrapat per la trama argumental, vivint amb angoixós i patètic realisme, com els habitants de Jerusalem en aquell inoblidable set d'abril de l'any trenta, les últimes hores de l'ajusticiat de Natzaret, l'anomenat Crist.

 


Comença la Passió amb l'entrada de Jesús a Jerusalem , entre l'algaravia d'un grup de xiquets i deixebles que l'acompanyen entre rams d'olivera, palmes i crits de "Hossana". A continuació Jesús dirigeix al poble que victoreja la seua presència i les seues obres, l'afectuosa acollida dels xiquets que li són presentats, l'escena de l'adúltera, la trobada nocturna amb Nicodem, i després amb la Verónica, la Unció a Betània i la primera reunió del Sanedrí, l'últim sopar, el primer procés civil davant de Pilat, davant d'Herodes i de nou davant de Pilat: flagel·lació i sentència de mort, són les escenes que transcorren en l'esmentada plaça major.

 

Les escenes següents transcorren pels carrers que porten al Calvari, on es viu la penosa i amarga pujada de Jesús cap al Gòlgota, escenificant al seu pas la trobada amb María Sa Mare, les dures caigudes que sorprenen pel seu cru realisme, la valentia de la Verónica que esbaldix el rostre del natzaré, esclafat, en la seua segona caiguda, davall el pes de la creu; les paraules que este dirigix al grup de dones que ploren la seua desgràcia, i l'ajuda que el cirenaic es veu obligat a prestar, portant la creu de Jesús, quan este en la seua tercera caiguda, fa témer els soldats que no podrà arribar al Calvari.

 

Judes, desesperat, ha posat fi a la seua vida penjant-se d'un dels arbres que es troben en els accessos del Calvari. Qui no es fixa en el suïcida, es porta un esglai d'upa, quan al passar per davall d'ell, entropessa lleument amb els seus peus.

 

Les escenes finals en l'incomparable marc natural del Calvari: la Crucifixió, l'agonia i mort del Redemptor, l'escena plàstica de la "Pietat", el sant enterrament, el davallament dels dos lladres... Finalment el drama conclou, davant de l'admiració i sorpresa de tots amb la Resurrecció.

 

La representació s'ha d'agrair als cent actors que intervenen però també a molts col·laboradors anònims, així com confraries locals, associacions culturals que ajuden, comerços i empreses de Torreblanca que ajuden, i especialment a l'Ajuntament amb el muntatge d'escenaris i la seua aportació econòmica. Per això "La Passió" és de tot el poble. 

Imagen de La Passió cuando Jesús entra en Jerusalén

Imagen de Jesús en la cruz

Imagen de Jesús en la agonía


Facebook Torreblanca Logotipo del Ayuntamiento de Torreblanca Sede Electrónica